Skogsbruk och moderna skogsmaskiner

Taina Sohlman / Shutterstock.com

Taina Sohlman / Shutterstock.com

Sverige är känt för sina skogar och sin vackra natur. Drygt hälften av vårt lands yta består av skog, vilket är mycket ur ett internationellt perspektiv. Många arbetar inom skogsbrukets och skogsindustrins ramar, till exempel inom trävaruindustrin och pappersindustrin.

Det svenska skogsbruket

Skogsbruk har en lång historia i Sverige, men det moderna skogsbruket har sina rötter i 1800-talet. Det var då stora industrier började byggas och skogsindustrin började utgöra en viktig närings- och handelskälla för Sverige. Under den här tiden skedde avverkningar utan hänsyn till naturen, vilket resulterade i stora kala ytor och så kallade tras- och skräpskogar. Sedan dess har lagar och regler införts för hur och var man får avverka skogar. Idag tar vi i betydligt större grad hänsyn till miljö och natur, samt skogens återväxt.

Skogsmaskiner idag

Det finns olika redskap och maskiner för avverkning av skog. Historiskt sett har man givetvis avverkat manuellt, men i och med den tekniska utvecklingen har metoderna för avverkning blivit mer avancerade och mycket sker av maskiner av olika slag. Det mekaniserade skogsbruket kan till exempel bestå av skördare och skotare. Även tillverkare och försäljare av skogsmaskiner försöker att tänka på miljön genom att ha en miljöpolicy och sträva efter att tillverka maskiner som påverkar naturen negativt i så liten grad som möjligt.

Skogsbruket och naturen

Att ta hänsyn till miljö och natur är en viktig del inom skogsbruket. Detta kallar man idag för hållbart skogsbruk. Kalhuggning påverkar till exempel växter och djur negativt. Idag tar man hänsyn till detta genom att till exempel låta enskilda träd stå kvar vid en avverkning, för att gynna den biologiska mångfalden. Skogsbruk är viktigt ur många perspektiv, inte minst närings- och handelsperspektiv, men att samtidigt tänka på naturen och att inte avverka skog i onödigt stora mängder är viktigt om vi vill ha kvar vår natur även i framtiden.